5 syytä käyttää nopeustikkaita!

Me käytämme paljon nopeustikkaissa tehtäviä harjoitteita sekä urheilijoiden harjoitusohjelmissa että peruskuntoilijoiden treeneissä, ja niillä on paikkansa myös fysioterapiassa. Vaikka tikkaissa juokseminen ei tee kenestäkään seuraavaa Usain Boltia tai Justin Gatlinia, niin niiden käytölle on monta hyvää syytä!

1. keskittyminen ja läsnäolo

Tehokas harjoittelu ei ole vain aivotonta puurtamista, vaan vaatii myös keskittymistä ja ajatusten läsnäoloa. Nopeustikkaat ja muut ns. itseään rajoittavat harjoitteet ovat erinomainen lisä alkulämmittelyyn, jotta pää saadaan mukaan hommiin ja unohdetaan muut epäolennaiset tekijät! Tikasharjoitteet pakottavat sopivasti keskittymään jokaiseen askeleen ja palvelevat siten myös lopputreeeniin keskittymistä.

 2. hauskuus ja haastavuus

Tikasharjoitteita on satoja erilaisia variaatiota, joista löytyy jokaiselle sopivan tasoisia haasteita. Kun löydetään variaatio joka on hieman haastava, mutta pienen yrittämisen jälkeen lähtee onnistumaan, saadaan aikaan motivoiva onnistumisen kokemus! Pienet vaikeudet omien jalkojen koordinoinnissa aiheuttavat usein spontaaneja naurun pyrskähdyksiä ja motivoivat yrittämään uudestaan.

3. moniulotteisuus

Tyypillisesti kaikki liikunta erilaisten pallopelien ulkopuolella on hyvin suoraviivaisesti eteen-taakse suunnassa tapahtuvaa. Valitettavasti elämä ei ole kuitenkaan aina näin suoraviivaista, varsinkaan yllättävissä tilanteissa. Jokainen joka on esimerkiksi talvella meinannut liukastua, mutta on jonkin ihmeen (ja ihmeellisen liikkeen) kaupalla saanut itsensä pidettyä pystyssä, voi tähän varmasti samaistua. Tikasharjoitteissa mennään vauhdilla etuperin, takaperin, sivuttain, kiertäen ja kaikkien näiden yhdistelmissä, joten ne ovat erinomaisia kropan valmistajia kaikenlaisiin haasteisiin.

4. nopeus ja ketteryys

Viime viikon kuntopalloheittoja käsitelleessä blogissa puhuttiin nopean voimantuoton tärkeydestä, erityisesti kun ikää alkaa tulla lisää. Sama argumentti voidaan esittää tikasharjoitteiden hyötyjä esitellessä. Jos nopeita liikkeitä treenaa, pysyy nopeus ja ketteryys yllä ja jopa kehittyy! Vaikka tikasharjoitteilla ei itsessään tehdä kenestäkään nopeaa juoksijaa tai ketterää pelaajaa, ne ovat erinomaisia nopeuden ja ketteryyden kehittäjiä ja ylläpitäjiä hermostollisten ominaisuuksien puolesta.

5. sykkeen nosto

Alkulämmittelyiden lisäksi tikasharjoitteita käytetään meillä ahkerasti Metabolia-treeneissä. Helpompia variaatioita tikasharjoitteista on mahdollista tehdä korkeallakin intensiteetillä, jolloin niiden avulla saadaan hyvin sykkeet nousemaan. Etuna tikasharjoitteilla on kuitenkin esimerkiksi juoksemiseen verrattuna se, että kuormat nivelille ja lihaksille ovat usein huomattavasti juoksua pienemmät ja rasitusta saadaan eri variaatioilla kohdistettua huomattavasti laajemmin eripuolille kehoa. Tästä syystä ne sopivat myös fysioterapiaan erilaisten alaraajavammojen kuntoutukseen, erityisesti siinä vaiheessa kun täysipainoista juoksu- tai hyppyharjoittelua ei voida vielä tehdä.

Kun nopeustikkaat otetaan osaksi harjoittelua, on jokaisella harjoitteella selkeä hierarkia:

  • Mene ensin riittävän hitaasti, jotta saat jalat (tai kädet) joka askeleella oikealle paikalle.
  • Kun jalat löytyvät oikeille paikoille, koita löytää askeleille tasainen rytmi.
  • Kun saat tasaisen rytmin pidettyä yllä, lähde vähitellen nopeuttamaan rytmiä.
  • Jos jalat tai tikkaat menevät solmuun niin ei hätää, uusi yritys odottaa vain muutaman askeleen päässä!

Mallia liikkeistä voi ottaa vaikka ylhäältä löytyvästä videosta!


Eikö yksin salilla treenaaminen innosta? Perinteinen ryhmäliikunta ei tarjoa kaipaamiasi tuloksia?

Tule kokeilemaan pienryhmävalmennuksiamme!

Pääset kokeilemaan treenejämme helposti 15-päivän tutustumispassilla!

KATSO LISÄTIEDOT TUTUSTUMISPASSISTA TÄÄLTÄ »

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: