3 hyvää syytä tehdä maastavetoja!

Meillä Optimovella on ollut myynnissä paitoja, joissa lukee ”I ❤ MAVE”. Se kertonee kaiken oleellisen siitä mitä mieltä me tästä liikkeestä olemme. Maastaveto variaatioineen on siis yksi ehdottomista suosikkiliikkeistämme, mutta on olemassa myös tilanteita joissa varsinkaan raskaat maastavedot eivät ole fiksu idea.

Miksi rakastamme maastavetoja?

  1. Tehokkuus: harjoitusohjelmaan ei tarvitsisi kovinkaan montaa liikettä maastavedon lisäksi laittaa, ja sillä voisi päästä jo aivan timanttiseen kuntoon. Liikkeessä päästään rasittamaan käytännössä kehon kaikkia lihaksia päästä varpaisiin todella tehokkaasti.
  2. Toiminnallisuus: harva liike kuormittaa lihaksia yhtä toiminnallisella tavalla kuin maastaveto. Oli kyseessä sitten arkiliikkuja tai kovempitasoinenkin urheilija, niin maastavedossa käytettäviä lihaksia tarvitaan aina niin arjessa kuin urheilusuorituksissakin!
  3. Siirtovaikutus: jos vahvistut maastavedossa, vahvistut myös lähes kaikessa muussa (kuten esimerkiksi leuanvedoissa, kts. Leuanveto Workshop tulevana lauantaina!). Puristusvoima, vahva keskivartalo ja selkä sekä takareidet ja pakarat ovat avaintekijöitä hyvin monessa muussakin salilla tehtävässä liikkeessä, ja näitähän maastavedot pääasiassa kuormittavat.

Lyhyesti ja ytimekkäästi voidaan sanoa, että maastavedolla voidaan saada tuloksia lähes tavoitteesta riippumatta. On sitten kiinni liikkeen ohjelmoinnista ja sen ympäriltä löytyvistä liikkeistä, millaisia tuloksia treenistä tulee. Maastaveto on kuitenkin monesti yksi ohjelmointimme kulmakivistä.

Ennen raskaiden maastavetojen runttaamista on kuitenkin muutama asia hyvä pitää mielessä:

  • Liikkuvuuden pitää olla sen verran hyvällä tasolla, että hyvän lähtöasennon saaminen on mahdollista. Monella tämä on se rajoittava tekijä, joka estää hyvän tekniikan oppimisen! Jos liikkuvuus ei riitä hyvän lähtöasennon saamiseen maasta asti, kannattaa liikettä muokata joko laittamalla tangon ja painojen alle koroketta, tai tekemällä vain suorin jaloin maastavetoa omien liikkuvuuksien rajoissa.
  • Tietyn voimatason saavuttamisen jälkeen liikkeen riski-hyöty suhde alkaa kääntyä epäedullisemmaksi. Jos lajina ei ole voimannosto, ei lisävoimasta aina ole lisähyötyä. Mitään selkeää rajaa tälle ei ole olemassa, mutta esimerkkinä voidaan pitää 2x omaa painoa. Tämä on yleensä viimeistään riittävä voimataso perustreenaajalle ja edistyneemmillekin urheilijoille.
  • Selkäkipujen kanssa kannattaa olla tarkkana! Liike ei missään nimessä ole kokonaan poissuljettu kovinkaan monessa tilanteessa, mutta maastaveto on yksi yleisimmin jo olemassa olevaa tai historiasta löytyvää selkäkipua provosoivista liikkeestä. Sen kanssa täytyy olla tarkkana. Tekniikaan kannattaa kiinnittää erityshuomiota, mielellään ammattilaisen kanssa ja kuormien suhteen valintojen pitää olla fiksuja jos selkäkipuhistoriaa treenaajalta löytyy. Liikkeen oppiminen ja siinä vahvistuminen on myös monelta vienyt selkäkivut pois, joten mustavalkoisesti sitä ei voida pitää hyvänä tai huonona vaihtoehtona vaikka historiasta selkäkipuja löytyisi!

Maastavedot kuuluvat meillä vakiokalustoon voima- ja tekniikkapainotteisessa Fundamental-treenissä, sekä monien asiakkaiden henkilökohtaisissa ohjelmissa.

Jos haluat mukaan toiminnallisiin ja tehokkaisiin treeneihimme, jossa valmentajamme ovat aina paikalla varmistamassa, että hommat sujuvat kuten pitää, niin varaa tästä itsellesi ilmainen StrategiaSessio ja tule kuulemaan ja keskustelemaan kanssamme lisää!

 

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: