Miksi en pääse kyykkyyn?

Fysioterapeutin näkökulmasta syväkyykky kädet suorana ylöspäin on yksi kokonaisvaltaisimmista testeistä, jolla saadaan nopeasti käsitys asiakkaan liikkumis- ja toimintakyvystä.

Treenipuolella erilaiset kyykkyvariaatiot ovat puolestaan liikevalinnoissa ihan kärkipäässä melkeinpä tavoitteesta riippumatta.

Monelle kuitenkin kyykkyyn pääseminen tuottaa päänvaivaa. Usein syytetään liian kireitä takareisiä, lonkankoukistajia, takareisiä tai selkää. Vaikka kireys saattaakin asiakkaalla jollain näistä alueista kyykkyä tehdessä tuntua, on ratkaisu monesti jossain aivan muualla.

Seuraavien testien läpikäynti paljastaa suurimmassa osasta tapauksista ongelmakohdan, jonka jälkeen kyykkyliikkeen kehittämisestä tulee huomattavasti helpompaa hakuammunnan sijaan.

#1 – Nilkkojen liikkuvuus

Nilkkoja tykätään syyttää rajoittuneesta kyykystä, koska monesti tiukkuus tuntuu pohkeen tai säärien alueella. Usein kyse on kuitenkin suoritustekniikasta eikä liikkuvuuden rajoitteesta.

Helppo tapa tarkistaa asia on asettua toispolviseisontaan seinän eteen siten, että varpaiden ja seinän väliin jää noin nyrkin verran tilaa.

Jos pystyt tästä tuomaan molemmilla jaloilla polven kiinni seinään ilman että kantapää irtoaa maasta ja polven linjaus pysyy jalkaterän suuntaisesti, ei nilkkojen liikkuvuus todennäköisesti ole isoin kyykkyäsi rajoittava tekijä.

Jos polvi ei yllä seinään, on nilkkojen ja pohkeiden alueelle syytä kiinnittää huomiota.

Vaihtoehto 1. Kiristävä tuntemus on selkeästi akillesjänteen tai pohkeen puolella. Tällöin rajoite on todennäköisesti pehmytkudoksissa ja nopein vaste saadaan yleensä yhdistämällä jonkinlainen pehmytkudoskäsittely tai foam rollaus sekä jännitys-rentoutus venytystekniikoita.

Vaihtoehto 2. Mihinkään ei tule selkeää kireyden tunnetta, liikettä ei vain saa vietyä pidemmälle. Tällöin rajoite on todennäköisesti nivelen liikkuvuudessa ja paras vaste saadaan erilaisilla aktiivisilla ja passiivisilla mobilisointitekniikoilla. Hyvänä kotiharjoitteena toimii esimerkiksi itse testiliike.

Vaihtoehto 3. Kiristävä tai pistävä tuntemus tulee selkeästi nilkan etupuolelle. Tuntemus kertoo yleensä luisten rakenteiden yhteen osumisesta. Tätä ei kannata väkisin yrittää itse venyttää tai mobilisoida, se on kuin hakkaisi päätä seinään. Näihin tapauksiin kannattaa pureutua osaavan fysioterapeutin tai muun vastaavan kanssa, sillä paras vaste saadaan kokemuksen perusteella manuaalisin tekniikoin.

#2 – Olkapäiden & yläselän liikkuvuus

Rintarangan ja olkapäiden liikkuvutta tykätään myös yleisesti syyttää kyykkyongelmista, koska ylävartalo kallistuu monella niin reilusti eteenpäin varsinkin jos kädet pidetään suorana vartalon jatkeena. Testiliike ei ole aivan kaikkivoipa, mutta jos pystyt selinmakuulla lonkat koukussa tuomaan kädet suoraksi pään viereen lepäämään lattialle, voidaan ylävartalolle antaa liikkuvuuden puolesta lähtökohtaisesti puhtaat paperit.

Jos testiliike ei onnistu, vaatii tilanne tarkempaa erottelua liikkuvuus- ja hallintarajoitteiden suhteen, mutta tiedossa on, että yläkropasta löytyy jotain johon kannattaa kiinnittää huomiota kyykkäämisen näkökulmasta.

#3 – Lonkkien & polvien liikkuvuus

Yksinkertainen mutta tehokkaasti rajoitteet paljastava testi: pystytkö selinmakuulla nappamaan sääristä kiinni ja vetämään jalat niin lähelle kroppaa, että reidet osuvat kylkiluihin ilman, että ristiluu irtoaa lattiasta.

Jos onnistuu niin lonkkien tai polvien liikkuvuus ei rajoita kyykkyäsi. Jos liike ei onnistu, voi napata kiinni polvien takaa ja antaa polvien suoristua hieman. Jos liike nyt onnistuu niin pidetään polviniveltä vastuullisena rajoituksesta, jos liike ei vieläkään onnistu niin annetaan vastuu lonkkanivelelle.

Poikkeuksena tähän: liikkeen ei pitäisi aiheuttaa tuntemuksia lonkan etupuolelle. Jos etupuolelle tulee puristavia tai pistäviä tuntemuksia, voidaan jälleen olettaa, että luiset rakenteet ottavat yhteen. Tästä päästäänkin seuraavaan testiin.

#4 – Jalkojen väärä lähtöasento

Meitä kaikkia ei ole tehty samasta muotista. Lantion ja lonkkien anatomiassa voi olla yksilöiden välillä isojakin eroja. Joillain luuston malli sallii parhaan lonkan liikkuvuuden reisiluun ollessa suorassa linjassa lantioon nähden, useimmilla kun reisiluun linja on hieman auki lantioon nähden ja joillain kun se on selkeästi auki lantioon nähden. Yksilöillä voi olla myös eroja vasemman ja oikean puolen välillä! Ei siis voida sanoa, että on olemassa vain yksi ainoa oikea kyykkyleveys tai polvien asento.

Omaa kyykyn parhaiten sallivaa asentoa voi lähteä tutkimaan selinmakuulla polven rinnalle vetäen.  Reiden kulma, jossa polven saa vedettyä pisimmälle ilman, että lantio lähtee liikkeeseen mukaan on todennäköisesti sinun lonkallesi parhaan liikkuvuuden salliva asento.

Myös lonkan etupuolella olevaa mahdollista tuntemusta voi pitää yhtenä mittarina. Monella polven vetäminen suoraan kohti saman puolen olkapäätä aiheuttaa pieniä tuntemuksia lonkan edessä. Kun polvea lähdetään kääntämään hieman ulospäin, tuntemus usein häviää. Jos kaikki asennot tuntuvat pinteenä lonkan etupuolella, suosittelen jälleen osaavan ammattilaisen puoleen kääntymistä mikäli kyykkääminen kiinnostaa nyt ja jatkossa.

#5 – Hallinnan puute

Useimmilla, varsinkin nuorilla ja aktiivisilla henkilöillä tämä asia on se oikea syypää kyykkäämisen vaikeuteen. Jos mikään aiemmista testeistä ei tuottanut löydöksiä, on hallinnan puute usein syynä.

Tällöin kaikki palaset liikkuvuuden puolesta kyykkyyn pääsemiseksi olisivat olemassa, mutta aivot eivät vain niitä jostain syystä osaa järjestellä. Ratkaisu on tällöin pistää jarrut kiinni ja rajoittaa liikelaajuus tutulle ja turvalliselle alueelle.

Testi on jälleen melko yksinkertainen: jos pystyt tuettuna menemään haluttuun kyykyn ala-asentoon ja päästämään ala-asennossa tuesta irti kaatumatta, on ongelma silloin selkeästi hallinnassa eikä liikkuvuudessa. Ratkaisu ei tällöin löydy venyttelyn lisäämisestä…

———

Tässä siis muutama testiliike joilla voit omaa kyykkyäsi lähteä analysoimaaan. Ongelman löytyessä on ratkaisuja monenlaisia. Jos omat ratkaisusi eivät tuota haluttua tulosta, niin silloin kannattaa jälleen kääntyä osaavan ammattilaisen puoleen!

fitnesstoys

Voit esimerkiksi varata ajan fysioterapeutillemme tästä »

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: