Johdatus golfarin fysiikkaharjoitteluun, osa 2: Mitä hyvä golfswingi oikeastaan vaatii?

Golfswingi on kuin jousipyssyllä ampumista. Ainakin, jos asiaa yksinkertaistaa tarpeeksi. Molemmissa on hyvin stabiili alkuasento, jota seuraa hyvin hallittu lataus/jännitys. Sitten vapautetaan kaikki voimat tietylle liikeradalle, jonka kautta yritetään osua maaliin. Valitettavasti golfissa nuo lataus- ja vapautusvaiheet ovat vain hieman monimutkaisempia kuin jousiammunnassa.

Swingiä voisikin ajatella kerrostalona, koska siinä uusi kerros on aina rakennettava edellisen päälle. Swingissä kaikki liike ja voima tuotetaan maasta, ja optimaalinen swingi on oikeasti monimutkainen sarja hyvin ajoitettuja peräkkäisiä tapahtumia. Ja jos ajatellaan, että eri tilanteissa vaaditaan vielä hieman erilaisia lyöntejä, pitäisi näitä monimutkaisia sarjoja olla kropassa useampia tarjolla. Aina lavan pitää tulla eri kulmassa palloon. Aina lavan pitää osua eri nopeudella palloon. Ja oletteko nähneet, minkä kokoinen se lapa on?! Ei ole helppoa olla golffari…

Lajissa kuin lajissa paras tapa kehittää suorituskykyä on parantaa kestävyyttä ja hermoston adaptaatiokykyä. Kaikki ihmisen liikkuminen on hermoston kontrolloimaa. Kuten edellä sanoin, on swingi monimutkikas sarja hyvin ajoitettuja peräkkäisiä liikkeitä, joita hermostomme säätelee. Se käskee lihaksia syttymään tietyssä kohtaa tietyllä voimakkuudella. Adaptaatiokyky golfissa tarkoittaakin juuri sitä, että annamme hermostollemme mahdollisuuden oppia liikuttamaan meitä mahdollisimman hyvin.

Kerrostalossa jokaisen kerroksen tulisi toimia omassa roolissaan, jotta se on mahdollista olla toimiva. Jalkapohjat ovat kuin talon perustukset. Nilkkojen tulee olla hyvin liikkuvat, jotta tasapainon säilyttämisen kannalta ensimmäinen kerros ei heti pettäisi. Lonkkien tulisi tuottaa erityisesti paljon kiertoliikettä, mutta myös koukistumista ja ojentumista. Lantion ja lanneselän tulee pysyä hallittuina, jotta rakentamista voidaan jatkaa ylempiin kerroksiin tehokkaasti. Rintakehän tulee lonkkien tapaan tuottaa paljon kiertoliikkuvuutta, jotta saadaan liikettä ja voimaa vielä eteenpäin aina palloon asti.

Jos oletetaan, että kaikki kerrokset on rakennettu hyvin, on meidän hermostollamme myös mahdollisuus oppia hyvä swingi. Paras tapa tähän on tehdä erilaisia tekniikkaharjoitteita. Voimaharjoittelu taas on loistava tapa vaikuttaa hermostomme kykyyn aktivoida lihaksiamme. Kun lihaksista saadaan useampia soluja aktivoitua ja aina vain nopeammin, pallokin tulee lentämään pidemmälle. Kannattaa tietysti hieman katsoa, millaisia harjoitteita valitsee golfia silmällä pitäen.

Optimovella järjestetään 5.3. golfarin fysiikkaharjoitteluun keskittyvä luento klo 13-14.30. Ilmoittaudu nopeasti mukaan, sillä paikkoja on rajoitetusti.

Ilmoittautumiset: tommi.tatti@optimovejkl.com

Näyttökuva 2016-02-23 kello 9.16.24

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: