Johdatus golfin fysiikkaharjoitteluun, osa 1: Miksi golfari hyötyisi siitä?

Spiderman-elokuvassa Peter Parkerin (eli Spidermanin) setä Ben sanoo Peterille: ”With great power comes great responsibility.” Outo sitaatti aloittaa kirjoitus golfin fysiikkaharjoittelusta eikö?

Jottei sitaatti vaikuttaisi vain kirjoittajan päähänpistolta, tahdon perustella valintaani. Golf on laji, jossa vaaditaan reilusti liikkuvuutta koko vartalosta. Vaikka liikkuvuutta olisi paljon, ei sillä tehdä mitään, jos sitä ei kyetä hallitsemaan!

Kuvittele, että yrität ampua kanuunalla kanootista – ensimmäisen laukauksen jälkeen todennäköisesti toivoisit, että käytössäsi olisi hieman vakaampi alusta. Jotta kaikkea mahdollista liikkuvuutta pystytään käyttämään tehokkaasti, on hallinnan oltava kunnossa.

happy-gilmore-fail_anchor1.jpg
Kuin ampuisi kanuunalla kanootista!

Ongelmat liikkuvuudessa tai hallinnassa voivat aiheuttaa muutoksia golfswingissä ja pallon lentoradassa. Voimme ajatella golfswingiä tuotantolinjana. Linjaston päästä tulee ulos lopputuote ja golfissa sitä kuvastaa se, mihin pallo lentää. Kuten kaikki golfia harrastaneet tietävät, voi pallo lentää välillä sellaisiin paikkoihin, joihin sen ei edes tiedetty olevan mahdollista lentää. Silloin tuotantolinjan lopputuote on epäonnistunut, mutta mikä tähän voi johtaa?

Luonnollisesti monet eri syyt, joista yksi on se, että tuotantolinjalla on ollut ratkaisemattomia ongelmia, pullonkauloja, jotka ovat haitanneet prosessin eri vaiheita. Golfswingissä pullonkaula voi olla esimerkiksi rintakehän kiertoliikkuvuuden puute, joka on yksi tärkeimpiä komponentteja swingissä. Rintakehän liikkuvuuden ollessa rajoittunut kiertoliike tuotetaan jostain muualta, jolloin koko swingin mekaniikka häiriintyy. Silloin osuma palloon ei välttämättä ole niin puhdas ja löydämme itsemme pian metsästä tai jostain kenttäsuunnittelijan kehittämästä esteestä.

Vaikka lopputuote voi tulla tuotantolinjalta ulos muuten virheettömän näköisenä, voi se olla silti tehoton. Golfswingissä voidaan ajatella asiaa niin, että jos ei ole riittävästi stabiliteettia hallitsemaan kaikkea tarjolla olevaa liikkuvuutta, jäävät tehot suorituksesta uupumaan. Toinen mahdollisuus on, että pelaajan kyky tuottaa nopeasti voimaa on huono, jolloin mailanpään nopeus jää osumahetkellä alhaiseksi.

Monesti fyysisten rajoitteiden vuoksi peli junnaa vuodesta toiseen samalla tasolla ja jos näin on, ei ratkaisu valitettavasti ole tekniikkaharjoittelu. Liikkuvuuden rajoitus estää optimaalisen liikemallin löytämisen, vaikka palloa lyötäisiin tuhansia kertoja rangella. Hallinnan puuttuessa liike on hallitsematonta ja swingin mekaniikka muuttuu. Kyvyn tuottaa nopeasti voimaa uupuessa ei pallo koskaan lennä niin pitkälle kuin sen olisi mahdollista lentää.

Jos golffari tahtoo kehittää peliään, on hyvä ymmärtää myös kenttätapahtumien ulkopuolisia tekijöitä ja keskittyä niihin. Liikkuvuutta ja hallintaa on helppoa harjoittaa kotona, mutta kotoa harvemmin löytyy riittävästi välineitä kehittämään voimantuottoa. Minultakin löytyy kotoa 8 kg kahvakuula, mutta se ei ole riittävä harjoittamaan jalkojeni lihaskuntoa. Maailman tämän hetken kolmospelaaja Rory McIlroy tekee alle linkatulla videolla esimerkiksi kyykkyä viimeistä sarjaansa harjoituksesta, jossa hän teki ensin 3 sarjaa x 10 toistoa 100 kg painoilla ja 3 sarjaa x 3 toistoa 120 kg painoilla. Hän lyö palloa aika pitkälle.

https://twitter.com/McIlroyRory/status/699717207190704128

Harva klubipelaaja kuitenkaan tekee ja tarvitsee tuollaisia painoja harjoittelussaan. Jo pienillä parannuksilla liikkuvuudessa, kehonhallinnassa ja voimantuotossa on todennäköisesti hyötyä golfissa ja tavallisessa arjessakin. Mutta jos tuotantolinjalla oleviin pullonkauloihin ei puututa, ei lopputuote koskaan voi oikeastaan muuttua.

Optimovella järjestetään 5.3. ilmainen golfarin fysiikkaharjoitteluun keskittyvä luento klo 13-14.30. Paikkoja on rajoitetusti. Ilmoittautumiset: tommi.tatti@optimovejkl.com

Näyttökuva 2016-02-23 kello 9.16.24

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: