Rasvanpolton palapeli, osa 1

Olemme puhuneet paljon tavoitteiden asettamisesta uusien valmennettaviemme kanssa viime aikoina. Ei yllättäen, aika monella rasvan määrän vähentäminen kehossa on yksi päätavoitteista joko ulkonäöllisistä, terveydellisistä tai suorituskyvyllisistä syistä. Näiden keskustelujen pohjalta seuraavassa lyhyt koonti siitä, mitä palasia kehonkoostumuksellisiin tavoitteisiin pääseminen oikeastaan vaatii. Tämä ei ole kattava ja yksityiskohtainen katsaus mihinkään yhteen tiettyyn palaseen, vaan lähinnä tarkistuslista siihen ovatko kaikki palaset edes pöydällä.

RAD_Puzzle-Photo1. Ravinto

”You can’t out-train a bad diet”

Jos tavoitteena on vähärasvainen kehonkoostumus, ei keskivertoihmisen yksinkertaisesti ole mahdollista treenata niin paljon ja niin kovaa, että ruokavalio voisi koostua ihan mistä tahansa. Onneksi myöskään keskivertoihmisen ruokavalion ei tarvitse olla niin monimutkainen, aikaavievä ja yksityiskohtainen kuin monesti TV:ssä ja lehdissä annetaan ymmärtää!

Emme salillamme puhu minkään yksittäisen ruokavaliosuuntauksen, ravintoaineen tai dieetin puolesta, sillä nämä eivät ole yksinkertaisesti osoittautuneet pitkässä juoksussa kannattaviksi vaihtoehdoiksi, vaan monesti päinvastoin. Tässä hyvä artikkeli asiaan liittyen:

http://www.scientificamerican.com/article/why-diets-don-t-work-and-what-does/

Kirjakaupat ovat tämän asian suhteen mielenkiintoisia paikkoja. Jos menet selailemaan ruokavalio- ja dieettikirjojen valikoimaa (varsinkin jos valikoima yltää ’90-luvulle asti) löydät kirjoja jotka suosittelevat seuraavia asioita:

 • syö vähän rasvaa
 • syö paljon rasvaa
 • syö vähän hiilihydraatteja
 • syö paljon hiilihydraatteja
 • syö monta kertaa päivässä
 • syö kerran päivässä
 • syö vain raakaa ravintoa
 • juo vain supersmoothieita
 • jne, jne
Diet-books
Näistä on helppo valita, eikö?

Jos kuitenkin eroavaisuuksen sijaan keskitymme yhteneväisyyksiin, niin asiasta tulee huomattavasi yksinkertaisempaa. Yksikään opus tai asiantuntija ei taida olla kovin raa’asti eri mieltä näistä kohdista:

 • juo vettä
 • vältä sokeria
 • syö kasviksia
 • vältä ruokia joiden valmistamiseen tarvitaan kemisti

Ja tässä tapauksessa ”vältä” EI tarkoita ”älä ikinä missään olosuhteissa laita tällaisia asioita suuhusi”. Sopii niin paleolaisille, vegaaneille, pätkäpaastoajille, karppaajille, keliaakikoille kuin kenelle tahansa muullekkin joka osaa käyttää paistinpannua, kattilaa ja uunia, eikä vaadi ruokavaakaa tai kalorilaskuria.

Mitä nämä kohdat sitten konkreettisesti tarkoittavat? Pääasiallinen juoma päivän mittaan pitäisi olla vesi ja sitä pitäisi juoda tarpeeksi. Ruoka jossa on lisättyä sokeria on harvoin terveellistä. Värikkäitä kasvikunnan tuotteita pitäisi löytyä joka aterialta. Lähellä alkuperäistä muotoaan olevat ruuat ovat pääasiassa terveellisempiä kuin pitkälle prosessoidut. That’s it.

Yksinkertaista? Kyllä. Helppoa? Ei välttämättä, sillä ”ruokavalio” ei ikinä ole pelkkää ravintoaineiden suuhun lappamista, vaan siihen liittyvät psykologiset ja sosiaaliset tekijät, jotka ovat tämän tekstinpätkän ulottumattomissa.

2. Nukkuminen

Unen määrä ja laatu vaikuttavat siihen miten hyvässä kunnossa ja miten terve olet. Tästä löytyy tutkimustuloksia niin kehonkoostumuksen, kivun määrän, loukkaantumisriskin kuin lähes minkä tahansa muunkin terveyteen liittyvän asian suhteen.

Logiikka ei kuitenkaan vaadi tutkimustuloksia tuekseen: uni = palautuminen = energia

Energia josta nyt puhutaan, on mittayksikkö jota päivittäin vaaditaan kaikkeen tekemiseen. Sitä kuluttavat niin päivittäiset työ- ja arkitoimet, perhe, ystävät, harrastukset kuin kaikki muutkin mahdolliset asiat. Energiaa vaatii myös ruokavalioon panostaminen ja liikkumaan lähteminen.

"This is not the energy you're looking for."
”This is not the energy you’re looking for.”

Joillain näistä asioista on kuitenkin se maaginen vaikutus, että kun niihin ensin jaksaa käyttää energiaa, tulee niistä hetken päästä lisää energiaa korkojen kera käyttöön. Ongelmaksi monesti kuitenkin muodostuu se, että näiden positiivisten asioiden käynnistämiseen tarvittava energia puuttuu.

Nukkumiseen panostaminen on monelle vielä käyttämätön tapa saada potentiaalista energiavarastoa kasvatettua. Panostaminen ei tähänkään ole yleensä monimutkaista, vaan perusasioiden toistuvasti hyvin tekemistä:

 • sulje facebook ja TV (tai muu vastaava turha elektroninen aikasyöppö)
 • rauhoitu valitsemallasi tavalla (venyttely, kirjan lukeminen tms.)
 • mene nukkumaan siihen aikaan, että herätykseen on 8-9 tuntia

Yksinkertaista? Kyllä. Helppoa? Ei välttämättä ja pakottavia poikkeuksia tottakai löytyy. Sosiaalisen median kanavat tuntuvat kuitenkin olevan yksi isoimmista syistä tällä hetkellä, jonka takia monella nukkumaan meneminen viivästyy 1-2 tuntia. Mitähän oikeasti pahaa tai peruuttamattomasti haitallista tapahtuisi jos niihin ei koskisi kello kymmenen jälkeen?

Jälkiviisas on helppo olla. Jos jälkiviistastellaan ”mustaa surmaa” (joka tappoi 1300-luvulla noin kolmasosan euroopan väestöstä) niin voidaan todeta, että olivatpa ihmiset tyhmiä kun eivät pitäneet omasta ja ympäristönsä hygieniasta paremmin huolta, sillä tällä olisi voitu ehkäistä radikaalisti taudin leviämistä.

Ehkä parin sadan vuoden päästä nykyistä obesiteettiepidemiaa viisastellaan samalla tavalla. Olivatpa ihmiset tyhmiä kun tekivät ei-mitään facebookissa tuntikausia eivätkä menneet nukkumaan ajoissa.

evil-facebook-danger
MUAHHAHHAAHHAA!

Tässä siis ensimmäiset palapelinpalaset. Ovatko ne sinulla hallussa?

Ennenkuin treenipalat kannattaa ottaa mukaan, kannattaa varmistaa vielä erään toisen palasen läsnäolo. Siitä lisää seuraavassa tekstissä…

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: