Functional Movement Screen käytännössä

Käytämme Optimovella Functional Movement Screen – testistöä kaikkien personal training asiakkaiden, yhteistyöseurojen ja joidenkin fysioterapia asiakkaiden kanssa. Miksi ja miten se näkyy käytännön tekemisessä asiakkaalla?

Lyhyt kertaus itse FMS testistä (lisää voit lukea tästä):

 • seitsemän eri osa-aluetta kartoittavaa testiliikettä
 • pisteytys 0-3
  • 0 = kipua liikkeessä
  • 1 = liikkeen suorittaminen ei onnistu
  • 2 = liike onnistuu kompensoiden
  • 3 = liike onnistuu täydellisesti
 • tavoitetuloksena on: ei nollia tai ykkösiä, eikä puolieroja vasemman ja oikean välillä
 • testituloksen on tutkimuksissa todettu korreloivan riskiin loukkaantua fyysisesti kuormittavissa olosuhteissa ja että tulokseen voidaan vaikuttaa spesifin harjoitusohjelman kautta (parempi tulos = pienempi loukkaantumisriski)images-5

Yksi hyvä vertauskuva FMS:lle on verenpainemittaus. Tietyissä rajoissa riski on normaali, tietyn rajan ylittyessä tai alituessa riskisi on suurentunut ja asialle olisi suositeltavaa tehdä jotakin. Jos testaat verenpaineesi ja se näyttää 180/120 niin onko järkevää aloittaa tai jatkaa maksimitehoista kestävyysharjoittelua? Ei tietenkään, vaan jotain kannattaa ensin tehdä jotta riskiä vakavampiin ongelmiin saadaan pienennettyä. Jos FMS tuloksesi on 7/21 (erittäin huono), kannattaako aloittaa kovatehoinen voimaharjoittelu? No eipä kannata, vaan järkevämpää olisi keskittyä tekemään jotain joka 1) ei riko sinua kuukaudessa ja 2) parantaa liikkumiskykyäsi.

Tuloksen vaikutusta harjoitusohjelmaan voi verrata vaikkapa liikennevaloihin ja autoihin. Otetaanpa esimerkkitestitulos viime viikolta:

Syväkyykky: 1

Yhden jalan hallinta: 2/2

Askelkyykky: 2/3

Olkapäiden liikkuvuus: 3/3, pinnetila vasen: + oikea: – (tulos tällöin 0)

Suoran jalan nosto: 3/3

Vartalonhallintapunnerrus: 2

Kierron hallinta: 2/2

Yhteensä: 12/21

Yhdellä kaistalla kulkee kyykky-testi. Jos tulos on 1 niin punainen valo palaa eikä kaasua (kuormitusta) kannata lisätä vaan ennemmin jarruttaa tai voi käydä huonosti. Kahden jalan kyykkyliikkeitä ei tällöin sisällytetä ohjelmaan, vaan asia yritetään korjata mahdollisimman nopeasti korjaavilla harjoitteilla, kuten esimerkiksi tällä: kyykkyynveto

images-6

Viereisellä kaistalla kulkevan askelkyykky-testin tulos näyttää vasemmalle jalalle kahden pisteen tulosta ja oikealle kolmosta. Keltainen valo palaa (vilkkuva keltainen sopisi tähän parhaiten), eli hidastetaan vähän. Askelkyykyn kaltaisia liikkeitä voidaan tehdä ja kuormittaa, mutta yritetään samalla keskittyä puolieron korjaamiseen sekä alkulämmittelyn yhteydessä että lihaskuntoharjoitteissa.

Kolmannella kaistalla kulkee olkapäiden liikkuvuus, joka muuten olisi täydellinen kolmonen molemmin puolin, mutta sen lisäksi tehtävä pinnetilatesti aiheuttikin kipua. Kojelaudassa palaa punainen valo! Olkapää on todennäköisesti hieman joskus jo oireillut, mutta silloin on vain purtu hammasta (ei välitetä valosta) tai syöty särkylääkettä (peitetty valo kädellä). Molemmissa tapauksissa todennäköisesti järkevämpää olisi kuitenkin viedä auto tarkastettavaksi jollekin joka tietää mistä on kyse tai matka saattaa loppua ensi kerralla kesken (kipu estää harjoittelun). Toisaalta taas hyvän korjaajan kautta pääsee nopeasti takaisin tien päälle ilman normaalia suurempia huolia. Harjoitusohjelmaan valitaan liikkeitä, jotka todennäköisimmin eivät ärsytä olkapäätä lisää ja annetaan vahva suositus antaa fysioterapeutin tutkia olkapää tarkemmin.

Kun muilla kaistoilla kulkevat liikkeet on pisteytetty kakkosiksi tai kolmosiksi ilman puolieroja niin niiden osalta vihreä valo palaa, joten ei muuta kuin sopiva määrä kaasua niin päästään eteenpäin ja kohti määränpäätä! Seuraavissa liikennevaloissa (uusi testaus) katsotaan sitten taas mikä on tilanne…

Optimovella Functional Movement Screen – toiminnallinen lihastasapainokartoitus – 75€

Varaa aika täältä.

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: